Na de Tweede Wereldoorlog wordt de Opera opgericht, een repertoiregezelschap met een vast ensemble. Het gezelschap gaat op tournee door het hele land met het accent op Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. In 1964 krijgt de Opera de naam De Nederlandse Opera Stichting. Tevens verandert de aard van het gezelschap, het wordt namelijk een stagionegezelschap: voor iedere productie worden andere solisten en een ander artistiek team aangetrokken. In 1986 vindt een grote verhuizing plaats: de thuisbasis, de Stadsschouwburg Amsterdam, wordt ingeruild voor het nieuwe theater aan de Amstel, Het Muziektheater. Vanaf dat moment heet het gezelschap De Nederlandse Opera (DNO) en is het een van de vaste bespelers van Het Muziektheater, naast Het Nationale Ballet en later de Gastprogrammering Het Muziektheater.
Huidige situatie
Sinds 1988 is Pierre Audi de artistiek directeur van het gezelschap. Truze Lodder, die hem 25 jaar als zakelijk leider terzijde stond, is vanaf 2012 teruggetreden. De Nederlandse Opera maakt momenteel deel uit van een nieuwe organisatie,w aarin Het nationale Ballet, Het Muziektheater Amsterdam en DNO zijn opgegedaan.
In totaal werken ongeveer honderd mensen in vaste dienst bij De Nederlandse Opera. DNO onder meer over een eigen koor, dat bestaat uit circa zestig leden. Decors, kostuums, pruiken, rekwisieten worden in de eigen ateliers ontworpen en gemaakt. Deze bevinden zich in Het Muziektheater en in het decoratelier in Amsterdam-Zuidoost. Bij de ateliers en bij andere afdelingen van de Technische Organisatie Muziektheater, zoals de toneeldienst, belichting en bij de voorstellingsleiding werken in totaal circa 250 mensen. Voorts zijn er verschillende afdelingen die ondersteunende diensten leveren, zoals techniek, financiën, educatie en onder meer marketing.
DNO produceert per jaar gemiddeld elf producties. De meeste voorstellingen zijn te zien in Het Muziektheater Amsterdam. Regelmatig zijn er producties van DNO te gast in de Stadsschouwburg Amsterdam, Koninklijk Theater Carré, de Westergasfabriek en het Muziekgebouw aan 't IJ. Over het algemeen is het bezettingspercentage van de voorstellingen bijna 100%. Vaak staat per seizoen een operaproductie geprogrammeerd in coproductie met het Holland Festival.
Wekelijks verzorgt De Nederlandse Opera lunchconcerten in samenwerking met het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest en de Gemeente Amsterdam, die voor iedereen gratis toegankelijk zijn.